Cukoralkoholok (poliolok)

Maltit

A maltitot kukoricakeményítőből nyert maltózból állítják elő, kémiailag a cukoralkoholokhoz tartozik.

Tisztán édes ízű, édessége a cukor édességének 60-90%-a. Energiatartalma is kissé alacsonyabb a cukorénál, kb. 2,4 kcal/g. A tiszta maltit (E 965 i) hasznosításához az emberi anyagcsere nem igényel inzulint, fehér kristályai ezért diabetikus készítményekhez is használhatók.

Mivel a levegőből magához vonzza a vizet, gátolja az élelmiszerek kiszáradását. Édes volta ellenére ez a cukorhelyettesítő nem okoz fogszuvasodást.

Maltit szirup

A maltit-szirup olyan édesítőszer, amely a cukorhoz képest grammja 2,1 kalóriát tartalmaz. Szénhidrátnak számít, gyorsabban felszívódik, mint a cukor, de szoros glikémiás indexe van.


Eritrit

Az eritrit egy cukrot helyettesítő édesítőszer, ám édesítőereje csak a 60-80%-a megszokott répacukorénak, így többet kell használnunk belőle. Az eritrit olyan receptekben használható leginkább, ahol nincs szükség a klasszikus cukor karamellizálódó hatására, ugyanis az édesítőszerek arra nem képesek.

Az eritrit egy kifejezetten alacsony kalóriatartalmú természetes édesítőszer: 100 g eritrit összesen 20 kcal. Az eritrit szénhidráttartalma is minimális: 1g szénhidrát / 100 g eritrit.


Szorbit (E-420)

A szénhidrát-anyagcsere köztes termékeként a szorbit a természetben sok gyümölcsben, de főként a szilvában található meg.

A kémiailag az alkoholokhoz tartozó vegyület körülbelül fele olyan édes, mint a kristálycukor. 2,4 kcal/kg energiatartalma is valamivel alacsonyabb, mint a cukoré. A cukorral ellentétben az emberi szervezetben való lebontásához nem szükséges az inzulin, a tiszta szorbitot (E 420 i) ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. A szorbitszirup (E 420 ii) azonban a szorbit mellett tartalmaz mannitot és más rövidláncú cukrokat is (oligoszaharidok). Mivel az oligoszaharidok emésztéséhez szükséges inzulin, az E 420 (ii) nem alkalmazható a cukorbetegeknek szánt élelmiszerekben.

A szorbit enyhén vízoldható, hővel és savval szemben stabil. Mivel a levegőből megköti a vizet, gátolja az élelmiszer kiszáradását. Ezen kívül a szorbitot használják különféle termékek puhán tartásához is. A nyelven enyhén hűsítő érzetet kelt. Cukorhelyettesítőként nem idéz elő fogszuvasodást.

A szorbitot köhögés elleni szirupokban, diétás élelmiszerekben, cukormentes rágógumikban alkalmazzák. Energiatartalma alacsony, grammonként 2,6 kilokalória (11 kJ), míg a cukor 4 kilokalóriát (17 kJ) tartalmaz. Hátránya, hogy édessége csak 60%-a cukorénak. Élelmiszerekben emulgeálószerként, édesítőszerként és nedvességnövelő anyagként alkalmazzák. Napi maximum beviteli mennyisége nincs meghatározva, de nagy mennyiségben puffadást okozhat. Egy éves kor alatt fogyasztása tilos, mert a gyermekekben ekkor még nem alakul ki a lebontásához szükséges enzim.

Szorbit szirup (E-420)

A szénhidrát-anyagcsere köztes termékeként a szorbit a természetben sok gyümölcsben, de főként a szilvában található meg.

A kémiailag az alkoholokhoz tartozó vegyület körülbelül fele olyan édes, mint a kristálycukor. 2,4 kcal/kg energiatartalma is valamivel alacsonyabb, mint a cukoré. A cukorral ellentétben az emberi szervezetben való lebontásához nem szükséges az inzulin, a tiszta szorbitot (E 420 i) ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. A szorbitszirup (E 420 ii) azonban a szorbit mellett tartalmaz mannitot és más rövidláncú cukrokat is (oligoszaharidok). Mivel az oligoszaharidok emésztéséhez szükséges inzulin, az E 420 (ii) nem alkalmazható a cukorbetegeknek szánt élelmiszerekben.

A szorbit enyhén vízoldható, hővel és savval szemben stabil. Mivel a levegőből megköti a vizet, gátolja az élelmiszer kiszáradását. Ezen kívül a szorbitot használják különféle termékek puhán tartásához is. A nyelven enyhén hűsítő érzetet kelt. Cukorhelyettesítőként nem idéz elő fogszuvasodást.

A szorbitot köhögés elleni szirupokban, diétás élelmiszerekben, cukormentes rágógumikban alkalmazzák. Energiatartalma alacsony, grammonként 2,6 kilokalória (11 kJ), míg a cukor 4 kilokalóriát (17 kJ) tartalmaz. Hátránya, hogy édessége csak 60%-a a cukorénak. Élelmiszerekben emulgeálószerként, édesítőszerként és nedvességnövelő anyagként alkalmazzák. Napi maximum beviteli mennyisége nincs meghatározva, de nagy mennyiségben puffadást okozhat. Egy éves kor alatt fogyasztása tilos, mert a gyermekekben ekkor még nem alakul ki a lebontásához szükséges enzim.