Egyéb termékek

Nátrium-hidrogén-karbonát

Más néven szódabikarbóna. Vízben jól oldódik, enyhén lúgos kémhatású. Elsősorban sütőporokban alkalmazzák térfogatnövelő szerként. A nátrium-karbonátok sav hatására lebomlanak, miközben szén-dioxid szabadul fel. Ennek a jelenségnek hatására tudják megnövelni például a tészták térfogatát, lazábbá téve állományukat. A környezetre ártalmatlan, sokoldalúan használható.



Vitális Glutén

glutén vagyis a sikér két fehérje alkotja, a gliadin és a glutenin , vízben nem oldódó aminosavak keveréke. Krémszínű, íze és illata a búzalisztre hasonlít.

búza, a rozs és az árpa magjainak endospermiumában találhatók a keményítővel együtt. A gliadin és a glutenin a búzaszemek fehérjetartalmának kb. 80%-át teszi ki. Mivel vízben nem oldódnak, tisztíthatóak a keményítő kimosásával.



Talkum

A talkum kristályok puhák, zsíros jellegűek, könnyen őrölhetők és oldhatatlanok. Az emberi szervezet nem képes felvenni és hasznosítani a talkumot, így változatlan formában kiürül a szervezetből. Zsíros tapintású, vízlepergető anyag, jó elektromos szigetelő, fehér színű, szagtalan. Jó nedvszívó képességű, ezért a kozmetikai iparban előszeretettel használják. Por alakú élelmiszerekben megakadályozza az élelmiszer részecskék egymáshoz tapadását, így az élelmiszeripar főként csomósodás gátló adalékanyagként alkalmazza a szárított, porított élelmiszerek, táplálék kiegészítők, rágógumi gyártásánál.



Guargumi

A guargumit, más néven guarmézgát a guarbab (Cyamopsis tetragonolobus) magjaiban található táplálószövetből állítják elő. egy könnyű, fehér vagy halványszínű, durvább vagy finomra őrölt, vízben oldódó por.  A porított guargumi 75–86%-ban víz oldékony poliszacharidból áll. A guargumi ezen kívül 8–14% nedvességet, 5-6% fehérjét és 2-3% rostot tartalmaz.  a guargumi vízben jól oldódik, az ember számára emészthetetlen vegyület, ezért fontos kalóriamentes rostforrás. Élelmiszerekben történő alkalmazásával csökkenthető a termékek kalóriatartalma.


Taurin

Amidoetilszulfosav. A Taurin-nak kolsavval való vegyülete a taurokolsav, igen sok állatnak (főleg az ökörnek) epéjében található.

Mesterséges úton kloretilszulfosavból ammoniumhidroxiddal való melegítéssel készíthető. A T. nagy egyhajlású prizmákban kristályosodik; alkoholban oldhatatlan, de igen könnyen oldódik forró vizben; kémhatása semleges. A Taurin. a bázisok és a sav sajátságait egyaránt mutatja, minthogy benne az amido (NH2), illetve a szulfosav (SO3H) csoport is előfordul. Metiljodid és káliumhidroxid behatására taurobetain képződik belőle.


Koffein

A központi idegrendszerre serkentőleg ható növényi alkaloid; a kávé, a tea, a kóla, … stb. hatóanyaga.


Vákumsó

A vákuum só egy fehér, finom szemcsés sófajta. Selymes tapintását, minőségét egy különleges lepárlási folyamat után nyeri. A boltokban kapható jódozott,és jódozatlan formában is. Jódozott formájában kálium-jodiddal dúsítják. A jódot fertőtlenítésre használják, a sóban a pajzsmirigy működésének szabályozásáért felelős.