Étkezési savak, savanyúságot szabályozó adalékok

A citromsav (E-330)

Az energiatermelő anyagcsere köztes termékeként a citromsav minden élő sejt összetevője. Az emberi szervezet naponta egy kilogrammot alakít át belőle.

Az élelmiszeriparban ez a legelterjedtebb savanyító szer, emellett azonban számos egyéb területen is alkalmazzák: mivel képes a nehézfémek megkötésére, antioxidánsként megőrzi számos élelmiszer zsírszín-, aroma- és vitamintartalmát. A tej és a tejszín sterilezésénél, valamint a sajt ömlesztésekor gátolja a fehérjék kicsapódását. A citromsav segíti a hústermékek átpirosodását, és javítja a tészták és a lisztek sütési tulajdonságát.

Citromsav anhidrát:  az anyag vízmentes formája.

Citromsav monohidrát: egy molekula kristályvizet tartalmazó forma.


Almasav (E-296)


Trinátrium-citrát (E331) (iii)