Kristályos cukorfélék

Gyümölcscukor (Fruktóz)

A fruktóz (INN: fructose) vagy gyümölcscukor a legédesebb cukorféleség, a gyümölcsökben és a mézben található meg természetes formájában.

A monoszacharidokhoz tartozó ketohexóz, szabad állapotban igen elterjedt mind a növény-, mind az állatvilágban. Nagy mennyiségben található a gyümölcsök nedvében, a mézben, egyik komponense a szacharóznak is. Biológiailag a glükózhoz hasonlóan fontos szénhidrát.


Szőlőcukor (Dextróz monohidrát)

A glükóz (szokásos hárombetűs rövidítése: GLC) – köznapi nevén szőlőcukor – egy monoszacharid, pontosabban aldohexóz.

Fontossága a biológiai folyamatokban alapvető: a sejtek energia- és metabolit forrásként hasznosítják. Bioszintézise szén-dioxidból és vízből kiindulva foton energia felhasználásával történik a zöld növényekben a fotoszintézis során. Élő szervezetben a glükóznak csak a D enantiomerje fordul elő, melyet dextróznak neveznek. Az L-glükóz biológiailag inaktív, a sejtek nem tudják hasznosítani.