Tartósítószerek

Kálium-Szorbát (FCC / E-202)

(Kálium-(E,E)-hexa-2,4-dienoát) egy tartósítószer, a szorbinsav sója.
Felhasználási területei, többek között élelmiszer-, bor- és kozmetikai ipar.

A kálium-szorbátot a penész- és élesztőgombák szaporodásának gátlására használják a sajtban, borban, joghurtban, szárított húsokban és péksüteményekben. Sok szárított gyümölcsöt is kezelnek vele.

Sok kozmetikai termékben is használják tartósítószerként, néhány gyártó a parabéneket helyettesíti vele.

A borászatban borstabilizálónak használják, mivel borban szorbinsav képződik belőle. A kálium-szorbát meggátolja a fermentációt végző élesztőgombák szaporodását.

Ha a még élő gombák melyek a cukor szén-dioxiddá és etanollá való fermentációját végzik, elpusztulnak, nem képződik új gomba és a fermentáció megáll. Ez akkor fontos, ha a bort palackozás előtt édesítik (cukrozzák) így a hozzáadott cukor nem fermentálódik.


Nátrium-Benzoát (E-211)

E-211, NaC6H5CO2, a benzoesav nátriumsója, mely ebben az állapotban csak vízben oldva létezik.
Felhasználási területei, többek között élelmiszer-, pirotechnikai ipar

Élelmiszerek tartósítására széles körben használják. Nem öli meg a baktériumokat és a gombákat, „csak” a szaporodásukat teszi szinte lehetetlenné.

Hatását csak erősen savas pH esetén (<3,6) tudja kifejteni, ezért leginkább salátákban (ecet miatt), gyümölcslevekben (citromsav-tartalom miatt), üdítőitalokban (foszforsav-tartalom miatt), savanyúságokban (ecet miatt), és szószokban, valamint alkohol alapú szájvizekben, és ezüst-tisztító szerekben alkalmazzák. A nátrium-benzoát natúr formában a népesség 25%-a számára íztelen, a többi emberben változó édes, sós, néha keserű érzetet vált ki. Az élelmiszerekben maximálisan felhasználható mennyiséget az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Bizottság (American Food and Drug Administration FDA) 0,1 tömegszázalékban korlátozta, noha a természetben egyes gyümölcsökben ennél jóval nagyobb arányban is jelen lehet. Kísérletek a testsúly-kilogrammonkénti 647-825 mg-ot sem találták károsnak.

A nátrium-benzoátot tűzijátékok elkészítésénél is alkalmazzák, mert kálium-perkloráttal keverve megfelelő arányban csőbe tömörítve és meggyújtva éles, sípoló hangot ad. Ezt a keveréket whistle mix-nek magyarul fütyülő elegynek nevezik.